Ga je tennissen op kunstgras terwijl je aan gravel of een andere baansoort gewend bent? Of speel je altijd al op kunstgras en wil je het spel gewoon beter beheersen? Lees dan zeker verder. Je krijgt namelijk 5 tips waar je mee aan de slag zult gaan om jouw tennis op kunstgras te verbeteren.
Tennissen op kunstgras. Tijdens de competitie heb je het niet voor het zeggen: Misschien speel je wel een paar keer uit op kunstgras terwijl je dat helemaal niet lekker vindt spelen. En ook in andere situaties beland je wel eens op kunstgras. Dat is helemaal niet zo gek: sinds 2004 is het marktaandeel kunstgras in Nederland toegenomen tot 21 procent. In dezelfde periode daalde het aandeel gravel van 67 procent naar 43 procent. Als we voor het gemak ook smash-court rekenen tot kunstgras, wat niet helemaal juist is maar wel enigszins vergelijkbaar, is het marktaandeel 54 procent. Oftewel: voor iedere gravelbaan is er een kunstgras cq smash-court baan!
Nu we dit weten is het belangrijk om te juiste aanpassingen te maken in je mindset en in je spel zodat je net zo goed kan spelen als op gravel…of, voor de hardcore anti-kunstgras spelers: een stuk minder slecht dan tot nu toe.
En deze is voor de mensen die er een afschuwelijke hekel aan hebben. Voor de mensen die al ruim van tevoren nachtmerries hebben over kunstgras, over verliezen van partijen die ze ‘normaal gesproken’ altijd zouden winnen.
Iedereen, maar met name bovenstaande groep mensen, moet de meest belangrijke aanpassing doen in je mindset. Accepteer dat je op kunstgras speelt, of speel niet.
Zo vaak hoor ik spelers tijdens de wedstrijd klagen over kunstgras. Deze spelers hebben niet één tegenstander, maar twee. En eigenlijk drie: de persoon aan de andere kant van het net, de ondergrond, en zichzelf.
Accepteren dat je op kunstgras speelt betekent niet dat je ervan moet houden. Het betekent dat je de weerstand los laat, al is het maar tijdelijk. Na de wedstrijd(en) mag je weer zeiken, of niet natuurlijk. Als je de weerstand los laat dan sta je open voor verdere aanpassingen in je spel:
Ik heb nieuws voor je, en misschien is het oud nieuws: spinballen werken niet op kunstgras. Hoe meer energie jij stopt in het slaan deze ballen hoe minder effect ze hebben, letterlijk. Stop hier dus mee. Je hebt al geaccepteerd dat je niet op gravel speelt, dus pas je spel aan om je kansen op winnen te vergroten. Speel veel directer dan je gewend bent op gravel, en gebruik hiervoor vaak vlakke ballen.
Stap vaak in de bal naar voren zodat je de bal in de opsprong kan nemen en hem dus makkelijker vlak kan raken. Neem jezelf voor om dichter op de baseline te tennissen, de ballen sneller te nemen en dus initiatief te pakken.
Ken je het spreekwoord: de eerste klap is een daalder waard? Die gaat op kunstgras zeker op! Pak de service van je tegenstander direct aan om die klap uit te delen en speel zelf vlakke services om meteen voordeel te hebben in de rally.
Oké, dus geen spin. Maar hou je wel van effect en rotatie? Prima, zet dan je slice backhand in. In tegenstelling tot spinballen werkt dit effect juist wel goed op kunstgras. De sliceballen hebben de neiging om nog lager bij de grond te blijven en soms zelfs wat door te schieten. Je dwingt je tegenstander tot het slaan van spinballen (omdat hij/zij onder de bal moet komen) en die doen jou nu geen pijn. Slimme tegenstanders slicen terug. Dan wordt het een schaakpartij slicen. Bedenk je goed of je dit wel wil.
Doordat sommige plekken op kunstgras veel zand bevatten kan het flink glad zijn. Iedereen heeft daar moeite met wenden en keren, en vooral lange spelers en spelers die niet atletisch zijn.
Hoe zet je je tegenstander op het verkeerde been?
Maak de baan breed door de bal iets korter cross te spelen. Nadat je tegenstander deze bal heeft teruggeslagen zal hij/zij een grotere afstand moeten afleggen om weer terug in het midden te komen. Van deze haast kan jij gebruik maken om juist niet in de open hoek te spelen. Let op: een kortere cross bal kan je ook prima met je service slaan. Gebruik hiervoor je slice service om de bal de baan uit te laten draaien.
Speel regelmatig ook in de open hoek zodat je tegenstander het allemaal even niet meer weet.
Speel je vaak op kunstgras? Dan is het verstandig om schoen te kopen die gemaakt is voor deze ondergrond. Verschillende (online) sportwinkels verkopen deze schoenen.
Vind je dat zonde van je geld? Speel dan op kunstgras met tennisschoenen die een grof profiel hebben. Deze schoen geeft je de meeste stabiliteit om je enigszins wendbaar te maken.
Dit zijn de 5 aanpassingen om je spel het beste tot z’n recht te kunnen laten komen op kunstgras. Speel je op andere soorten die lijken op kunstgras, bijvoorbeeld smash-court? Dan kom je met bovenstaande aanpassingen ook een heel eind.